2011.07.30.
20:09

Írta: fairytale

Unger-ház, Múzeum krt. 7.

 

 

 

 

 

 

Az V. kerület legforgalmasabb részén, az Astoriánál található az úgynevezett Unger-ház, Budapest talán legszebb, romantikus stílusú épülete. Ybl Miklós, a tervező, de valószínűleg Unger Henrik, az építtető is forognának a sírjukban dühödten, ha tudnák, mi lett ebből a csodálatos házból. Egy romhalmaz. Ilyen ronda állapotban nem  egy átlagos lakóépület sincs a környéken, nem hogy egy műemlék. Pedig ez a ház lehetne a kerület és Budapest egyik gyöngyszeme, látványossága. A csodálatos kőfaragások és díszítések, a griffes erkélyek és az árkádos udvar mellett külön ki kell emelni, hogy itt még megmaradt a régi fakockás kapu-átjáró burkolat is, ami nagy ritkaság!!! Az 1852-ben épült ház 1956-ban kapott emléktáblát, amin jelzik műemlék voltát. De nem csak ez a márványlap van méltatlanul elhanyagolt állapotban, hanem az egész épület. Kívül-belül romos, rohad, koszos és pusztul. Szégyen ez az V. kerületre nézve, bár nem ez az egyetlen szégyene!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-tecsodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1003112697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.30. 14:34:35

Nem lepődök meg. Az lehet, hogy papíron EU-tagok vagyunk, de amíg a magyar mentalitás nem változik arról, hogy ne szemeteljünk, ne graffitizzünk műemlékeket, addig bizony a kelethez tartozunk.
süti beállítások módosítása