2012.05.12.
21:25

Írta: fairytale

Gül baba

Budapest egyik legcukibb utcája visz fel Gül baba sírjához. Más országokban egy ilyen utca (ami talán Budapest egyik legrégibb utcája is, legalábbis az utcakövek ez sugallják) a turisták fő célpontja. Nálunk persze nem. Pedig az egzotikus, középkort idéző, macskaköves, meredek terület megérdemelné a figyelmet. És a védelmet.

 

De igazából nem is az utcácska állapota az elkeserítő, hanem a szent hely, ahova felvezet. A tetején van ugyanis Gül baba türbéje. Magyarország, és ezen belül Budapest olyan kivételes helyzetben van Európában, amit szintén a turizmus hasznára lehetne fordítani. Nálunk vannak ugyanis szinte csak oszmán műemlékek (kivétel Spanyolország és a Balkán országai, bár ez utóbbiakban a jugoszláv háború alatt szinte mindent elpusztítottak!), ráadásul ilyen jó állapotba. Ennek ellenére Gül baba türbéje siralmas képet mutat. Elhanyagolt, lerobbant, szemetes...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-tecsodas.blog.hu/api/trackback/id/tr194504747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsebkettő 2015.01.19. 17:51:43

Szeretem ezt a helyet, és az utca is hangulatos, ami felvezet.

zsebkettő 2015.01.19. 17:53:03

Persze nem véletlenül kerültem ide, mai hír, hogy kiemelt turisztikai helyszín lesz.
süti beállítások módosítása